Ellinor

Invigning ILC 2018, kommitteéarbete och många intressanta möten!
 
Hej hallå! 
Redan här varnar jag för ett långt inlägg...det händer så mycket här nere så jag får börja skriva oftare om ni ska orka läsa ;-) Men här kommer senaste dagarnas upplevelser!
 
På måndagen var det alltså dags för invigning av den 107:e sessionen International Labour Conference 2018.
Cirka 7000 människor beräknades komma till invigningen så det gällde att vara ute i god tid. Men till vår glädje så fanns det reserverade platser för Genéveskolan aka Nordiska folkhögskolan på en bra parkett! Under invigningen var det bland annat en genomgång av årets agenda och kommitteér samt en rapport från ILO's generaldirektör Mr Guy Rider. Det var en hel del formaliteter, däribland val som var förbestämt och gick igenom utan protester, vilket gjorde att invigningen slutade lite tidigare. 
 
Efter invigningen så vandrade vi ner till den berömda gräsplätten med världens alla flaggor är hissade och där vi tog det traditionella klassfotot av Genéveskolan, och lite individfoton också såklart ;-) 
 
Efter invigningen så var det dags för kommitteérna att starta sina arbeten! Så jag och min grupp vandrade upp till ILO (ligger cirka 300 meter från FN palatset) och fick sätta oss på åskådarplatserna och observera mötet på bra håll. Första mötet var med alla tre parter, dvs. arbetarna, arbetsgivarna och regeringarna, och under mötet så var det formaliteter bland annat val av "Chairperson" för kommitteérn. Det blev redan där intressant då chairperson var från Panama, cilket Venezuela inte gillade och gjorde ett statement av, vilket leddes till flertalet statements där andra länder, speciellt från Sydamerikanska regionen, gav sitt stöd till chairperson, så han blev vald tillslut. Alla tre parterna, arbetsgivarna, arbetarna och regeringarna har sina talespersoner "chairpersons) som representerar grupperna, detta för att alla medlemsstater inte kan prata (skulle ta för lång tid) så de för gruppens talan. Hur kommer de överens då? 
Jo! Efter formalitetsmötet så samlades Workers group, endast arbetstagare och hade ett möte. Så alla grupperna har sina egna möten där de kan gå igenom rapporter eller cases och länder kan säga sitt i frågan. Så ja, många möten är det, men det krävs för att få X antal länder att nå konsensus :) 
 
Något som var kul på Workers meeting på måndagkvällen var att de var kvar i stora salen "Governing body room", som arbetsgivare och regeringar då lämnat, så det var många lediga platser där nere! Så då blev vi tillfrågade att flytta ner och sätta oss där istället för på balkongen och fick ett välkomnande av Workers groups talesperson inför hela gruppen! Genéveskolan har pågått sen 1931 och är känt bland delegaterna, så man känner sig varmt välkommen!
 
 
Så måndagen var definitivt en spännande dag! 
 
På tisdagen så träffades Workers group för ett morgonmöte där alla delegater från samtliga kommitteér samlas och rapporterar hur det har gått för respektive kommitteés arbete. Detta var på FN palatset, så efter en runda där fick vi raskt ta oss upp till ILO och fortsatta observera arbetet i CAS.  Generellt hela dagen diskuterades en general survey som committee of experts gjort som handlar om arbetstid i världens arbetsliv där alla tre parter fick säga sitt kring det. Så själva casen kommer först börja diskuteras på onsdag. Tisdagen blev tung då var mycket upprepningar, framförallt när flertalet regeringar skulle lämna sina statements. Dock var det intressant att höra att i norra Europa vill man att man ska sträva mot 6 timmars arbetsdagar medans i andra delar av världen har man inte nåt till 8 timmar per dag, snarare 12-15 timmar per dag är standard. Så utan tvivel är det olika perspektiv i detta och det är väldigt lärorikt att lyssna till. 
 
Utöver CAS-observationen så hade vi även gästföreläsare igår! Vi fick bland annat the man himself Mr Guy Rider - General Director at ILO på besök i en halvtimme! Jag fick även äran att presentera honom för gruppen, då är med i presentationsgruppen vars uppgift är att presentera alla gäster vi får till Genéveskolan :-)
Han pratade lite om ILO's utmaninger under 2018 samt lämnade tillfälle där vår grupp kunde ställa frågor. Sen gästades vi även av en annan arbetare från ILO som berättade om generaldirektörens rapport kring "Women at work" - en mycket intressant interaktiv presentation där vi fick delta med våra åsikter kring ämnet jämställdhet bl.a. Några av slutsatserna vi fick var bland annat att små steg kan ge stor inverkan. Det handlar om mindset, medvetenhet och attityd. All förändring börjar med oss själva! Mycket givande och aktuellt att få lyssna till. . 

 
På tisdagkvällen var de svenska deltagarna i Genéveskolan inbjudna till ett litet firande av konventionen 151 som firade 40 år. Vi var då via de svenska delegaterna bjudna till Hotelliere de Genéve där det hölls ett tal och bjöds på förfriskningar och fanns möjlighet till mingel med delegater från hela världen under en stund på kvällen. 
 
Idag, onsdag, så fortsatte kommitteérna och de gick igenom länder som inte skickat in den årliga rapporten till ILO huruvida de ratifierat eller följt ILO's konventioner och standard. Bara 38.2 % hade skickat in sina rapporter i tid, och många av de som inte hade lämnat in rapport från sitt land la en kort kommentar eller ingen alls, sen fanns det en stor del medlemsstater som inte ens kommer på konferensen. För att komma till casen som började idag, så finns det ett där Samoa brutit mot konvention 182, värsta form av barnarbete. Dock är de inte ens närvarande på konferensen, så därför kommer inte ärendet tas upp i diskussion. Hemskt, men sant. Vitsen med ILO är att föra en social dialog mellan alla tre parter - arbetare, arbetsgivare och regeringar. Men om regeringen inte är med så tas det inte upp. 
 
Däremot är det 6 st case som är "double-footnoted", innebär att de är mycket allvarliga case som valts ut, och de började idag. Bl.a. lyssnade vi till Bolivia som brutit mot konvention 138 - minimumålder för tillträde till arbete. De hade sänkt sin minimiålder till 10 år i lagstiftningen, vilket bryter mot ILO konventionen som har ett minimum på 14 med målet att fortsätta höja den ytterligare. Myckey intressant, men Bolivias regering förklarade förbättringar de gjort hittills, då de haft många utmaningar, men att det går framåt, barnarbetet har minsakt med 50% enligt deras statistik, däremot så kommenterade även arbetare och arbetsgivare att de inte ansåg det vara tillräckligt. Var sak tar sin tid, men det slutade iallafall att Bolivias regering fick push att fortsätta med sitt arbete, och för alla case så kommer det uppföljning och ILO följer upp för att se att medlemsstaterna verkligen gör de förbättringar de lovat. 
 
På eftermiddagen så deltog jag och några andra vid Global Deal presentationen nere på FN. Global Deal är ju något som Sveriges statsminister Stefan Löfven varit med och startat upp, så jag blev ombedd av Unionen att 
 närvara och för att träffa dem. Var mycket intressant, Sofia Östmark, ambassadör från Global Deal och utrikesdepartementet höll i mötet och drog lite bakgrund, sen fick vi lyssna till Guy Rider - generaldirektören för ILO - som presenterade sin åsikt, och han stöttar Global Deal och anser den följa exakt den ILO handlar om! Något som arbetsgivarsidan inte anser helt riktigt, så pågår heta diskussioner kring just detta. Utöver dem så fick vi lyssna till en energisk och inspirerande Philip Jennings, generalsekreterare för UNI global union, som drog ett fantastiskt tal om organiseringen i världen och hur viktigt global deal är för framtidens arbetsliv osv. Sen var Beligens statsminister och ett belgiskt företag med som också stöttar Global Deal och la fram hur deras arbete kring det ser ut. Mycket inspirerande möte och jag fick äran att hälsa på Mr Guy Rider igen, samt Sofia Östmark och Philip Jennings. Philip bjöd även in oss till ett studiebesök på UNI global unions kontor i Genéve, så det ska vi försöka få till :-) 
 
 
Nätverka är kul! Och verkligen träffar man på så mycket intressanta människor här nere! Inser nu att detta blev ett lååååångt inlägg...har du läst hela vägen hit så gratulerar säger jag! Då har du lärt dig mer om ILO, vilket är något som borde tillhöra allmänbildningen tycker jag ;-) 
 
Med detta avrundar jag dagen! CAS mötet avslutade 20:30 idag, vilket är tidigare än förväntar (22:00) så blir sömn nu för att ladda upp inför en ny spännande dag där fokus blir mer på case som tas upp och diskussionerna ökar!
 
Over and out from Genéva!
 
//Ellinor