Ellinor

Skolstartsvecka med bl.a. föreläsningar, kulturkväll och dagstur till Manchester!
Manchester

Halloj!
 
Hört och sett via facetime att det är riktigt vinterlandskap hemma i Sverige nu! Lite avis då jag är en fena på pulkaåkning, men missar nog det iår för här i England är det inte vanligt med snö. Vi hade snö en vacker dag men under natten kom regnet och spolade bort det. Regn är altså, som alla nästan vet, det väder som dominerar på detta landets väderprognoser. Men man vänjer sig snabbt och har alltid paraplyet redo! 
Lite snö utanför mitt fönster en morgon
 
Denna vecka har verkligen sprungit iväg! Skolan startade officiellt i måndags, men jag hade turen att endast ha en föreläsning mellan 13-15 på eftermiddagen så kunde ta en chill förmiddag. Första föreläsningen var i ämnet Global Environment of Business, ett mycket intressant ämne där man tittar på hur globaliseringen påverkar affärsvärlden, ekonomi, arbetsmöjligheter, import/export, politik osv. Ser fram emot att lära mig mer om detta! Vi hade seminarie i samma kurs på onsdagen där vi i en mindre grupp går in och diskuterar vissa frågor mer i detalj. 
 
På tisdagkvällen så gick jag och ett gäng nyfunna vänner till en kulturell välkomstmiddag där det serverades orientalisk mat och målet var att skapa mångfald, möta olika kulturer och framförallt skapa en förståelse och respekt för olika religiösa eller icke-religiösa åsikter. Mycket bra initiativ tycker jag då i dagens samhälle är förutfattade meningar ett faktum. Vi finns alla på jorden av en mening, men det är upp till var och en av oss att välja själva vilken väg vi vill gå och vem vi vill vara. Så verkligen en inspirerande kväll!  
 
Jag har även påbörjat kursen i Retail marketing som handlar just om återförsäljarbranschen och där vi bl.a. diskuterat om hur vi är påväg mot en framtid där allt fler fysiska affärer försvinner och blir datoriserade, automatiserade - vilket i sin tur påverkar jobbmöjligheter. Ett aktuellt ämne då man som företagare idag måste kunna nischa sig och ha en tydlig strategi för att ta sig an marknaden. 
Utöver de två nämnda kurserna ovan så har jag även en online-kvällskurs i Issues of Management, men dessvärre har läraren lagt modulen fel i schemaprogrammet så den har lagts på fel dag. Så får vänta till kommande vecka.

Så en spännande skolvecka, men har såklart hunnit med en hel del icke-skolrelaterat!
I fredags så körde vi "after school" på Source bar, skolans studentbar, där vi hängde under kvällen och spelade några omgångar biljard. Blev dock ingen sen kväll då vi i lördags åkte till Manchester på en dagsutflykt! Det var rätt skönt att komma ifrån Preston lite, har bara varit här i en och en halv vecka, men kändes skönt att se något annat. Manchester är en fin gammal stad, även kallad literaturens stad. Många äldre vackra byggnader, varav vi besökte John Rylands bibliotek, hög som en katedral och lika vacker med färgglada fönster, var som ett slott! Och så var det så klart massvis av böcker från golv till tack, liten känsla av Harry Potter och Hogwarts när man gick runt där i de magnifika salarna. 
Vi besökte även Modern Art Gallery, som också låg i en gammal vacker byggnad, där det fanns konst från alla möjliga tidsepoker, bl.a. höglandet i Skottland, en nordisk utställning med kläder och föremål från Sverige och våra grannländer. Så en kulturell utflyktsdag blev det, vi gick även igenom Manchesters Chinatown. Utöver dessa platser så utforskade vi staden och bara gick runt för att skåda alla fina torg och byggnader. På eftermiddagen började det dock ösregna så sista timmarna innan vi skulle ta bussen tillbaka till Preston så blev det en del häng på Starbucks och kikande i några butiker då vi ville undvika att bli alltför genomsura. Efter en fin lång lördag så blev det en lugnare söndag i Preston med endast en promenad till stan och sökandet efter en asiatisk supermarket med en av mina nyfunna vänner Youngjin, från Sydkorea.  
 
Det var allt för mig denna veckan! Får se vilka utflykter som väntar nästa helg :-) 
 
Hugs and kisses from Great Britain
 
Over and out 
 
//Ellinor
 
P.S Här kommer lite bilder från Manchester:

John Rylands Library
John Rylands Library
Ett torg i Manchester