Ellinor

5 - 8 juni: Talesperson för Genéveskolan, projektarbete, avslutningscermoni!
Greetings from Genéva! 
 
Vi börjar nu närma oss slutet av ILO konferensen! Helt galet vad tiden går fort...
 
Tisdagsmorgonen började trevligt med att vi höll lottning om vem som ska agera talesperson för tacktalet Genéveskolan traditionellt gör till Workers group på sista mötet på fredagen. Jag hade anmält mitt intresse, och till min lycka så blev jag framlottad som talesperson!! Ska bli jättekul och häftigt att få tala inför alla arbetstagare på fredagmorgon. Så nu ska jag bara skriva ett tal! :-)
Tisdagen var vår sista "lång dag" dvs. morgon till kväll. På förmiddagen så följde jag med till kommitteéarbetet för Violence and Harassment. I den kommitteén diskuterar de etableringen av en ny konvention mot våld och trakasserier i arbetslivet och vad som ska ingå i den. Mycket intressant att lyssna på, många detaljer och ord i texten som kan tolkas på så många olika sätt och kräver diskussion. Så målet är att det ska bli en diskussion, dock så blir det inte färdigt iår utan kommer fortsätta under nästa års konferens. Vore fantastiskt om man lyckades vara med då också och följa arbetet vidare i slutklämmen ;-) 
Efter lunch så arbetade vi några med projektarbetet medans andra delen följde CAS-ärendena. Framåt seneftermiddagen följde vi Myanmar caset, konvention 87, som varade till ca 21:30 p.g.a. att Brasiliens case hade dragit ut på tiden under eftermiddagen, cirka 3 timmar totalt och det är det längsta caset på hela konferensen i CAS. MYanmar gick ganska smärtfritt, det var starka och tydliga interventioner från arbetstagarna och arbetsgivare stod på liknande sida, och regeringen följde spåret. Så blev ingen het diskussion som man annars hade anna. Så sista kvällssittningen är gjord!
 
På onsdagen så hade vi Workers group meeting på morgonen där vi fick en liten status på hur det går för de andra kommitteérna. Social dialoug har nåt konsensus och även Sustainable Goals Development verkar ha nått bra slutsatser. CAS hade kvar 1 case på förmiddagen, Nigeria, därefter var det menat att Samoa skulle tas upp, men de var ej representerade och regeringen hade inte anmält sig till konferensen, vilket gjorde att caset inte kunde tas upp i diskussion. Det talas om medvetna val alternativt ekonomiska skäl, men ingen vet hundra. Så vi blev klara redan till lunch. Under eftermiddagen fick lyssna till sammanfattningar från nordiska delegater från de olika kommitteérna Violence and harassment, CAS och Social dialog, tyvärr ingen från FN målen 2030. Men det var intressant att få en lite större bild av hur det gått i de andra kommitteérna, eftersom man själv haft fullt upp i sin egen kommitteé. Jag har ju nämnt lite om Violence and harassment i stycket tidigare, men social dialog har jag inte nämnt så mycket. Social dialog bygger på ett 3 partssystem där samtliga parter: arbetstagare, arbetsgivare och regeringar är representerade och tillsammans har en dialog. Man kan kalla det kollektiv förhandling med 3 parter, där diskussioner om exempelvis reformering av arbetslagen kan vara ett ämne, hur de kan ändra lagen för att den ska gå i linje med ILO's konvention exempelvis. En viktig del, som CAS helt bygger på! Alla tre parter ska vara representerade. Det var mycket intressanta sammanfattningar som avrundade dagen. Kvällen blev lugn med lite skrivande på talet jag ska hålla på fredag. 
 
Idag, torsdag, har vi haft lite mer fria tyglar. Då CAS hade sin återsamling först kl 15 på eftermiddagen så var det fritt vad man skulle göra på dagen. En stor del valde att arbeta med projektarbeten, men just idag så var det mycket spännande saker på agendan för ILC! Det är ju så att bortsett från kommitteérna så händer det ju massa andra aktiviteter på ILC! Så jag, och ett par stycken till åkte till FN för att lyssna på World of work summit, en årlig rapport med olika teman och iår är temat: Employment and decent work for peace and resilience. Det började med en paneldiskussion där det ställdes förberedda frågor från delegaterna till panelen som bestod av representanter från olika länder, som i sin tur då fick besvara frågorna. Sen fick vi lyssna till Irlands premiärminister, en fantastisk talare som inspirerade många i salen! Efter lunch så gick vi och lyssnade på Global Rights Index 2018, en presentation av en årlig rapport som visar de värsta länderna för arbetstagare i vår värld, och hur situationen för fackliga försämrats. I årets rapport bl.a. så framgick att de värsta länderna iår är Algeriet, Bangladesh, Colombia, Egypten, Filippinerna, Guatemala, Kambodja, Kazakstan, Saudiarabien och Turkiet. Men totalt så är det 65 länder där arbetstagare utsätts för fysiskt våld. 54 länder har ingen eller begränsad yttrandefrihet, och 59 länder där arbetstagare gripits och anhållits för fackligt engagemang. Det var hemskt att höra olika berättelser från arbetstagare från några av de nämnda länderna. Men det ger också en tankeställare som är värd att få någon gång ibland. Dagen avrundades med sista CAS sittningen där vi fick de sista slutsaserna från samtliga case som varit uppe och slutkommentarer från ordförande och representanter från tre parterna. Sen sista timmarna satt jag och filade på mitt tacktal o Genéveskolans vägnar. 
 
På fredagen var det dags för sista workers meeting och med det även dags för mitt tal! Till min besvikelse dock, efter att blivit placerad på första bänk och suttit igenom hela mötet i väntan på att få höra att jag har ordet, så hör jag istället mitt namn och att de inte hade tid att lyssna till Genéveskolans tack. Det var väldigt tråkigt....Så reste mig och flyttade tillbaka till mina kurskamrater. Menmen, det var bara att släppa, för så fort mötet var klart så åkte jag och ett gäng nordbor till UNI global union i Nyon för ett litet studiebesök! Unionen är en av medlemmarna i UNI och jag och övriga nordbor vars fackföreningar är medlemmar i UNI åkte dit tillsammans. Vi fick en presentation om deras internationella arbete bl.a. hur de arbetat med IKEA och H&m. Blev även stolt av att se Unionens namn på en tavla där det stod "Breaking through award" - Unionen fick detta pris 2014. 
 
Efter studiebesöket avnjöt vi en lunch på ett asiatiskt ställe i Nyon innan vi tog tåget tillbaka till Genéva för att ta oss till FN och avslutningsceremonin. Vi hade gott om tid, så jag, 2 danskar och en norrman gick till FN taxfreen, en shop de har för internationella delegater, men som även vi fick access till ;-) 
Så fick inhandlat lite souvenirer, bl.a. en schweizisk kniv som är betydligt mycket billgare här än på andra ställen och lite Lindt choklad :-) 
Avslutningsceremonin bestod av många tacktal men även med fokus på framtiden och nästa års 100th anniversary! Vilket är ett evenemang jag hoppas kunna få access till på ett eller annat sätt ;-) 
 
Efter avslutningsceremonin så gick vi en runda i FN trädgården för att se några kända skulpturer och även den fantastiska grönakan och vyn som är där. Det är ett stort mäktigt palats, och tanken på att vi fritt haft access att vandra runt här i 2 veckor är fantastiskt. One of a kind upplevelse som jag kommer bära med mig så länge jag lever! Med hopp om att komma tillbaka någon dag såklart ;-) 
 På kvällen samlades nästan hela gruppen i parken vid sjön och tog med picknickmat och vin och så satt vi där och snackade och njöt av vyn. Ett bar avslut på fredagen! 
 
 
 
 I nästa inlägg så kommer sista dagarna sammanfattade :-) 
 
Over and out from Genéva!
 
//Ellinor 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress